Handige tips!

Doe een snelle online test met EAT-10 en ontdek of jij slikproblemen hebt! 


IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Het is de internationale classificatie van consistenties van vloeistoffen en voeding, ongeacht leeftijd en cultuur. Hier vind je de Nederlandse vertaling van de IDDSI.


"Gezond leven, de krachten gebundeld" gaat over het ondersteunen van gezonde voeding en beweging voor mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking (VB). De link gaat naar de e-learning over gezond leven en gezonde voeding.


Zorg voor Beter heeft een e-learning over eten, drinken en slikken ontwikkeld. Leer in 30 minuten basiskennis over slikproblemen. De module bestaat uit 20 vragen. Aan de hand van praktische films, heldere tekeningen en duidelijke feedback leer je meer over slikken en verslikken. 


IDDSIdex is een gebruiksvriendelijke website met begrijpbare informatie over het internationale IDDSI Framework, de IDDSI testmethoden en de consistenties (diktes en textuur) van voeding en dranken. Daarnaast heeft de website een database waarin alledaagse levensmiddelen (te koop in de supermarkt) en medische voeding met het bijbehorende IDDSI level opgezocht kunnen worden. De website is geschikt voor mensen met slikproblemen, mantelzorgers, voedingsassistenten, verpleegkundigen, diëtisten, logopedisten, en andere betrokkenen. 


Op de website van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) is een artikel te vinden over slikproblemen bij volwassenen met een verstandelijke beperking en de mogelijke behandeling ervan met de Silverfit Rephagia.


NTZT 201703 P 207 218 Helmhout Ea Hap
PDF – 243,4 KB 160 downloads

In het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met een verstandelijke beperking (NTZ) verscheen in 2017 een artikel van Sophia Helmhout en Laura Dorland over het prevalentie onderzoek 'Hap, slik...(verkeerde weg!': "Slikproblemen komen vaker voor bij mensen met een hersenaandoening, epilepsie en rolstoelafhankelijkheid en zijn ernstiger bij mensen met een hogere leeftijd en een ernstiger verstandelijke beperking. Deze problemen worden vaak niet gesignaleerd maar als zij gesignaleerd worden, blijken zowel begeleiders als cliëntvertegenwoordigers geneigd slikproblemen te overschatten. Het artikel is van belang voor artsen, logopedisten en begeleiders."


Type Eter A 4
PDF – 100,1 KB 159 downloads

Ieder mens heeft voorkeuren op het gebied van eten en drinken. Het gaat vaak om een combinatie van maaltijdvoorkeuren, voorkeuren voor ambiance en eetpatronen. Het NIVEL heeft een onderzoek gedaan naar voorkeuren van mensen in een ouderenvoorziening. Dit leverde de zogenaamde eetprofielen ofwel ‘typen eters’ op. Kijk eens naar welk type eter jij bent! En mogelijk kun je ook ontdekken welk type eters jouw cliënten eigenlijk zijn. 


Doldersum En De Waal Verstikking Door Geleibol
PDF – 63,8 KB 140 downloads