IDDSI zelf testen 

Bij het zelf testen van het IDDSI-niveau van je voeding is er een aantal verschillende manieren. Voor gepureerde voeding, zachte voeding of meer stevig en vast zijn er de vorkdruppeltest, de lepelkanteltest en de vorkdruktest.

Voor het testen van de dikte van vloeibare voeding maken we gebruik van de vloeistoftest.

Vorkdruppeltest - IDDSI 3 en 4

vorkdruppeltest

IDDSI 3

IDDSI 4

IDDSI 5

IDDSI 6

IDDSI 7 en 7mk

bron: IDDSI.org

De vorkdruppeltest gebruik je bij IDDSI level 3 en 4:

IDDSI 3: de voeding is glad en verspreidt zich over het bord. De voeding druppelt langzaam of in slierten door de gleuven van een vork. 

IDDSI 4: de voeding is glad en zonder klontjes, zonder uitlopend vocht. Voeding houdt zijn vorm, druppelt en stroomt niet en ligt als geheel op een vork. Voeding druipt iets door de tanden van de vork, maar niet continue.

  • niet van toepassing voor IDDSI 5, 6 en 7

Lepelkanteltest - IDDSI 4 en 5

lepelkanteltest

IDDSI 3

IDDSI 4

IDDSI 5

IDDSI 6

IDDSI 7 en 7mk

bron: IDDSI.org

De lepelkanteltest gebruik je bij levels IDDSI 4 en 5. Een volle lepel voeding moet van de lepel afvallen als je de lepel omkeert: een zeer zachte beweging (alleen met vingers en pols) kan nodig zijn om het voedsel van de lepel te verwijderen, maar het voedsel moet er gemakkelijk af glijden met zeer weinig resten achter blijven op de lepel. Een dunne film die na de lepelkanteltest op de lepel achterblijft is acceptabel, maar je moet de lepel wel door de dunne film heen kunnen zien; d.w.z. het voedsel mag niet stevig en plakkerig zijn.

Het verschil tussen IDDSI 4 en 5 zit 'm in de gladheid van de voeding. IDDSI 4 is helemaal glad en bevat helemaal geen korreltjes, brokjes of stukjes. Bij IDDSI 5 mag de voeding stukjes bevatten van maximaal 4mm.

  • niet van toepassing voor IDDSI 3, 6 en 7

Vorkdruktest - IDDSI 5, 6 en 7

vorkdruktest

IDDSI 3

IDDSI 4

IDDSI 5

IDDSI 6

IDDSI 7 en 7mk

bron: IDDSI.org

Bij de vorkdruktest gebruik je een vork om te observeren wat er gebeurt wanneer je met de vork op het voedsel drukt. De druk die je op de vork uitoefent is gekoppeld aan het wit worden van je duimnagel. 

Voor hard en zacht vast voedsel wordt een maximale grootte van 15 x 15 mm aanbevolen. De volledige breedte van een standaardvork meet ook ongeveer 15 mm. Deze 15 x 15 mm deeltjesgrootte wordt aanbevolen voor niveau 6 – Zacht & kleingesneden, om het risico van verstikking door inademen van voedsel te verminderen. IDDSI 7mk valt gemakkelijk uiteen bij druk met de zijkant van een vork. 

  • niet van toepassing voor IDDSI 3 en 4

Vorkscheidingstest - IDDSI 6 en 7

Bij de vorkscheidingstest gebruik je een vork om te observeren of voedsel gemakkelijk uit elkaar te halen is met de zijkant van een vork of lepel.

bron: IDDSI Raamwerk testmethoden 2.0

Vloeistoftest - IDDSI 0, 1, 2 en 3

Bij het uitvoeren van de vloeistoftest is het van groot belang dat je de juiste afmeting spuit hebt. Controleer dat dus van tevoren goed! Haal hiervoor de trekker uit de huls. Leg de lange zijde van de huls waarop de maatverdeling staat langs een liniaal. De afmeting vanaf het eerste streepje bij de spuit tot aan het streepje 10 moet een lengte hebben van 61,5 mm. Codes van de goedgekeurde spuitjes: BD#300912 en BD#305959

Hieronder de uitleg die IDDSI daarbij geeft:

"De IDDSI-vloeistoftest maakt met name gebruik van een referentiespuit met een gemeten cilinder lengte van 61,5 mm van de nullijn tot de 10 m-lijn (voor de ontwikkeling van de tests werden BD™-spuiten gebruikt). IDDSI is zich ervan bewust dat er enkele spuiten zijn die als 10 ml gelabeld zijn, maar verschillende afmetingen hebben of in feite een capaciteit van 12 ml hebben. Het gebruik van een injectiespuit met andere afmetingen dan hier beschreven of een injectiespuit met een capaciteit van 12 ml geeft resultaten die niet betrouwbaar kunnen worden gebruikt met het IDDSI-Raamwerk."

bron: IDDSI.org


Je haalt de zuiger uit de spuit en sluit de tuit af met je pink. Vul de spuit nu met de vloeistof die je wilt testen, vul de spuit tot 10ml. Zet de timer op precies 10 seconden. Haal bij het starten van de timer je pink weg en leg de pink meteen weer terug als de timer afgaat. De vloeistof die nu nog is achtergebleven in de spuit meet je op. Je kunt nu aflezen met welk IDDSI-level dit overeen komt. 

bron: IDDSI.org

 

 

 

10 ml - IDDSI 4

8-10 ml - IDDSI 3

4-8 ml - IDDSI 2

1-4 ml - IDDSI 1

0 ml - IDDSI 0


Video's van de testmethoden en de originele omschrijving van de IDDSI testmethoden zijn te vinden in de onderstaande links: